HACCP – (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — це система якості, яка допомагає ідентифікувати небезпечні фактори, встановити критичні контрольні точки та розробити запобіжні заходи для поліпшення якості продукції.
Система HACCP — це фокусування на ідентифікації, моніторингу та контролі небезпек в критичних контрольних точках визначених скрізь виробничий ланцюг. Система заснована на 7 принципах:
1) Проведення аналізу небезпечних факторів.
2) Визначення критичних контрольних точок.
3) Встановлення граничних значень.
4) Введення системи контролю за ККТ.
5) Встановлення коригувальних дій, що їх необхідно вжити, коли спостереження свідчать, що певна ККТ виходить з-під контролю.
6) Встановлення процедури перевірки для підтвердження того, що система HACCP працює ефективно.
7) Розроблення методів документування всіх процедур і ведення записів, пов’язаних із застосуванням цих принципів.
Основні засади впровадження та принципи НАССР відображено в міжнародному стандарті ISO 22000, сертифікація за яким підтверджує впровадження принципів HACCP та системи якості контролю за харчовими продуктами.